Zaokrouhlování ceny s DPH – po novelizaci 2019

Nevím proč, ale nenašel jsem relevantní informace, jak toto nové zaokrouhlování konkrétně implementovat a tak jsem si zjistil nějaké detaily a sepsal tento kratičký blog.

Konkrétní situace, která mě zajímá:
– cenu počítám z ceny bez DPH
– požaduji platbu hotovostí (je třeba zaokrouhlovat)

Jaká byla situace dříve?
Pokud byla cena bez DPH 150 Kč, tak se DPH spočítalo jako 150 * 1,21 (pro DPH 21%) a tedy cena s DPH byla 181,5 Kč. Pokud jste dále platili hotovostí, tak se cena zaokrouhlila na 182 Kč. A těch 0,5 Kč zůstalo bez zdanění!
Ale úředník si řekl, že to je jasný únik příjmů z daní a co se tedy stalo. Tento zaokrouhlený padesátník, je třeba dále rozdělit na výši základu a daň. Tedy 0,5 Kč si ještě musíme rozdělit na část základu a část k zdanění. To uděláme jako 0,5 * 0,21 = 0,11 Kč a tedy nový základ daně nebude 150 Kč, ale 150 + (0,5 – 0,11) = 150,39 Kč.

Samozřejmě existuje i případ, kdy tímto způsobem stát o daň připravíme. Jestli bude díky této úpravě celkově v plusu či v mínusu, ale říct nedokážu…

Celé!


Upozornění: Autor článku není žádný daňový specialista. Informace výše uvedené podává, tak jak je našel, pochytil a pochopil a také jak jim bezmezně věří.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..