Jak vydělávat na kryptoměnách – třeba na Bitcoinu (BTC)

Nejsem žádný krypto-investiční specialista a popíšu jen způsob, který sám aplikuji. Stejně tak nejspíše nepoužiji 100% správné názvosloví, ale myslím, že pro pochopení bude moje terminologie dostatečná a hlavně jasná.
Tento text volně navazuje na předchozí článek o investování pomocí burzy COINBASE PRO.

Jak vydělávat na kryptoměnách?

  1. Investice do nenápadných altcoinů (někdy se také nazývají shitcoiny) – investice spočívá v tom, že zainvestujete do nějakého levného COINu a doufáte, že vystřelí vzhůru. K tomuto jen takto ve zkratce. Tím se nechci zabývat.
  2. Dlouhodobé držení kryptoměny (tzv. HODLování). – ti co HODLují (zkomolenina slova HOLD (držet)), tak jen nakupují a neprodávají ve vidině, že v budoucnu vydělají balík. Tímto se taky dneska nechci zabývat.
  3. Čekání na prudký vzestup. – toto je oblíbená strategie. Čekat, až začne nějaká profláknutá kryptoměna (např. Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), …) prudce růst, nakoupit a pak na vrcholu prodat. Je to způsob, na kterém se dá relativně bezpečně vydělat velká spousta peněz za krátkou dobu.
    BTC vzestup červenec 2020 - leden 2021
    Růst ceny BTC červenec 2020 – leden 2021

    Tímto se ale taky dneska nebudu zabývat.

  4. Vychytávání „lokálních“ poklesů a následných vzestupů. – Je to způsob, kdy i ve chvíli, kdy dlouhodobě cena kryptoměny klesá, se dá stále vydělávat. ANO, toto chci dneska popsat.

Vychytávání „lokálních“ poklesů a následných vzestupů
I v případě, kdy cena kryptoměna ustavičně klesá, tak je možné na takové měně vydělávat.
BTC - pád mezi 20. 1. 2021 a 27. 1. 2021
Pád ceny BTC mezi 20. 1. 2021 a 27. 1. 2021

Stačí dostatečně zvětšit výřez a jde vidět, že například dneska mezi dvacátou a dvacátoudruhou hodinou stoupla cena za 1 BTC z 24 500 € na 26 000 €.
Růst ceny BTC mezi 20:00 a 22:00
Růst ceny BTC mezi 20:00 a 22:00

To by si ale každý řekl: „A jak jsem to měl vědět.“. Ano to by byla správná úvaha, ale co bylo důležitější, byl vývoj před dvacátou hodinou.
Ten vypadal následovně.
Vývoj kurzu BTC mezi 17:30 a 20:00
Vývoj ceny BTC mezi 17:30 a 20:00

Takže pokud si předchozí dva vývoje spojíme, tak dostaneme…
Vývoj ceny BTC mezi 17:30 a 22:00
Vývoj ceny BTC mezi 17:30 a 22:00

Nyní si asi každý položí otázku jak bezpečně investovat
Není nic jako 100% bezpečná investice. Vždy to je „hra“ a to u kryptoměn to platí mnohonásobně více než u jiné komodity. Pokud toto riziko akceptujete, tak je dobré si stanovit určitou míru rizika, které chcete při obchodování podstoupit.
Osobně investuji ve stejných blocích, aby se mi v tom dobře orientovalo. Tento blok může být třeba 100 €.

Konkrétní příklad z investice na COINBASE PRO:
Pokud bych dokázal nakoupit ve chvíli, kdy byl bitcoin z příkladu výše nejlevnější (20:00 za 24 500 €), tak za 100 € nakoupím 0,00406760 BTC a za poplatky burze zaplatím 0,35 € (aktuálně můj poplatek je 0,35 % při nákupu i prodeji). Z toho jasně plyne, že abych okamžitě neprodělal, tak musím stejné množství BTC prodat za 100,70 €, což znamená, že cena za 1 BTC musí stoupnout na minimálně 24 670 €. Tedy o 170 € oproti nákupu (24 500 €). Ale moje strategie není jen nakupovat a prodávat, ale vydělávat! A vydělávám tak, že nakoupené BTC okamžitě nastavím do automatické fronty, kde předem vypočtu za jakou cenu je musím prodat, abych vydělal 2 % (tedy 2 €). Ve zmíněném příkladu to je hodnota 25 165 €, tedy o 665 € více než cena za kterou jsem nakupoval (24 500 €). A v tuto chvíli se o daný obchod nemusím starat. Pokud ale mám čas a všimnu si tohoto vzestupu (nemusí být okamžitý), tak transakci mohu stáhnout z automatu a ručně si počkat na maximum (které samozřejmě musím odhadnout). Kdybych prodal nakoupených 0,00406760 BTC v 22:00 za maximálních 26 000 €, tak z prodeje získám 105,39 €, což je výdělek 5,39 € (tedy 5,39 % za dvě hodiny).

Je to směšně málo? Cca 5 % za dvě hodiny? A co když nebudete investovat po 100 € blocích, ale po 1000 € blocích? A co když taková příležitost nebude jedna denně, ale třeba tři denně? Tedy budete schopni s jednou „tisícieurovkou“, kterou otočím za den 3x, vydělat více než 150 €? Hmm…

Není všechno zlato co se třpytí
Abych byl férový, tak nutno podotknout i úskalí:

  • Je třeba mít na to čas a hlídat vývoj. Osobně se mi zdaleka nepodaří odchytit všechny tyto výkyvy během dne.
  • Je třeba mít dostatečný kapitál. Stává se, že si myslím, že daný pokles je TEN, který zapříčiní následný vzestup a následně cena klesne ještě níže. Možnost je dále nakupovat, případně čekat až se první obchod dokončí. K jakým různým situacím tu může dojít je asi zřejmé.
  • Ne vždy vychytáte nejnižší hodnotu a na druhé straně tu nejvyšší. Takto zpětně se o tom píše pěkně, ale je to trochu ruleta. Já ve většině případů jsem na sebe přísný a nastavím prodej do automatu tak, abych měl konstantní výdělek (zmíněné 2 %). Samozřejmě by byla jiná situace, kdyby byla daná kryptoměna dlouhodobě na vzestupu.
  • Dokonce se může stát, že vám některá investice dlouhodobě uvízne v „drahém pásmu“. Možnosti jsou buď prodat se ztrátou, pokud si myslíte, že reinvesticí daných prostředků ztrátu budete schopni pokrýt. Nebo na tuto částku nasadíte 2. strategii zmíněnou v úvodu článku. Případně se tu opět dají vymyslet další reálně situace a stejně tak jejich řešení…
  • Pokud to myslíte vážně, tak nemá cenu toto provádět s kapitálem 100 Kč. Sice výdělek bude procentuálně stejný, ale stojí ta ztráta času za to, abyste za den vydělali 6 Kč? Pokud to budete mít jen jako hru, tak prosím…

Jako obvykle se budu těšit na jakékoliv podněty či dotazy v diskuzi. Toto téma vnímám jako velice široké a naopak záběr v tomto článků je velice úzký.

Příště zkusím popsat prostředí COINBASE PRO

3 komentáře u „Jak vydělávat na kryptoměnách – třeba na Bitcoinu (BTC)

  1. Pingback: Jak vydělávat na kryptoměnách – od teorie k praxi | Jan Kocmánek - blog (postřehy a zápisky)

  2. Zdeněk Frank

    Zdravím! Nejsem si zcela jist, zda píšu na správné místo, ale rád bych vyřešil jeden problém. Mám nějaké finanční prostředky na Coinbase Wallet a chtěl bych si je převést do své banky. Ale protože jsem absolutně nedotčen těmito věcmi, nemám zdání, co vlastně a jak udělat. Mohl byste mi poradit jako naprostému laikovi? Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..